NIEUWS

Lees de mogelijkheden voor een nieuwe 'opening'

Controleer zonlicht en privacy met zonwerende schuifpanelen

by Rene van den Biggelaar on 05/06/2023

Zonwerende schuifpanelen zijn dé perfecte oplossing voor iedereen die wil spelen met zonlicht en privacy. Doordat de schuifpanelen in een rail zijn bevestigd, kunnen zij heel eenvoudig worden verschoven. Zowel handmatig als elektrisch, waardoor in een mum van tijd schaduwzones gecreëerd kunnen worden. Bovendien wordt de warmte van de zon al geweerd vóórdat de zonnestralen het glas bereiken. Dankzij de prijsefficiënte railsystemen van Henderson komen deze voordelen nu voor iedereen binnen handbereik.

Henderson is sinds 1965 op de Nederlandse markt actief als specialist in diverse soorten schuif- en vouwdeurbeslag en railsystemen. Het bedrijf staat niet alleen voor hoogwaardige technische en duurzame oplossingen, maar ook voor continue ontwikkeling en innovatie op basis van marktwensen en conform de hoogste productnormen. De brede systeemrange voor zonwerende schuifpanelen sluit hier uitstekend bij aan.

Traverse parkeeropstelling

Zonwerende schuifpanelen zijn niet alleen populair in restaurants, hotels, conferentiezalen en vergaderruimtes, maar vinden inmiddels ook gretig aftrek in kantoorruimtes en woningen. En dat is niet voor niets, want de panelen voegen veel praktische én esthetische waarde toe. In dit artikel deelt Rene van den Biggelaar twee projectvoorbeelden, die de verscheidenheid in mogelijkheden in de woningbouw illustreren. Als eerste noemt de Business Unit Manager van Henderson een luxe villa, die is afgewerkt met verticale houten latten. Om een optimale zonwering te borgen, zijn onder de rand van de dakoverstek drie paneelopstellingen toegevoegd: één van negen deuren, één van vijf deuren en één van vier deuren, waarmee de zoninstraling aan drie gevelzijdes flexibel geregeld kan worden.

 

Handige systeem-stapelfunctie

Aan de basis van zonwerende schuifpanelen ligt een zwart stalen frame met verticale stroken, die perfect aansluiten bij de bijzondere esthetiek van de gevel. Het Traverse parkeersysteem van Henderson maakt een optimale bediening mogelijk. “Met Traverse komen functionaliteit en esthetiek perfect samen”, vertelt Van den Biggelaar. “Dankzij een handige systeem-stapelfunctie kunnen de panelen heel eenvoudig en volledig haaks op de muur worden weggeschoven (geparkeerd). Hierdoor blijft de homogene uitstraling van de ruimte te allen tijde behouden.” Willen bewoners de zoninstraling regelen, dan hebben zij twee mogelijkheden. “Allereerst is het mogelijk om een volledig gesloten wand te creëren, waarbij het laatste paneel tevens functioneert als draaideur. Maar ook het afsluiten van een select aantal ramen is mogelijk, waardoor zichtlijnen en daglichttoetreding behouden blijven.”

Traverse is speciaal ontwikkeld voor panelen tot 150 kilo, benadrukt Van den Biggelaar. “Hiermee kan 80 tot 90 procent van de marktbehoefte worden ingevuld. Zowel buiten als binnen.” Uniek aan het systeem is de compacte geanodiseerd aluminium rail, die slechts beperkte inbouwruimte vraagt. “Bovendien kan het systeem heel eenvoudig geïnstalleerd worden. Traverse omvat slechts een rail van 62 x 82 mm (bxh), een bocht en een T-stuk, waarmee we iedere gewenste paneelbeweging kunnen ondervangen: vooruit, achteruit, naar links of naar rechts. De hangrol en de vorm van de rail bepalen exact naar welke richting de panelen geleid kunnen worden.” Omdat de wielen in de hangrol zijn gemaakt van kunststof in plaats van staal, wordt een soepele en stille bediening geborgd. “De wielen zweven als het ware over het vlakke profiel.”

 

Soltaire 120 railsysteem

Het tweede project dat Van den Biggelaar graag uitlicht, is een woonhuis op de Veluwe met GeoStylistix langformaat gevelstenen in een lichtgrijze kleur. Hier omheen is gekozen voor een afwerking in antraciet. Zowel voor de dakkapellen, goten als zonwerende luiken. In dit geval is gekozen voor open houten panelen onder een bepaalde hoek, die tevens een speels element aan de gevel toevoegen. Voor de bediening adviseerde Henderson de Shutter Slide serie. “Shutter Slide omvat een compleet en betaalbaar gamma railsystemen voor zonwerende luiken”, vertelt Van den Biggelaar. “Speciaal voor kustgebieden bieden wij bijvoorbeeld de Soltaire 120, dat met een RVS behuizing, gesloten lagers en een geanodiseerd aluminium rail (25 Mu) perfect bestand is tegen zoutaantasting en corrosie. Ook in dit project is gekozen voor het Soltaire 120 railsysteem, dat geschikt is voor paneelgewichten tot 120 kg.”

Nieuw: Husky Pro

Nieuw in de Shutter Slide range van Henderson zijn de Husky Pro systemen. “Uniek aan de Husky Pro-serie zijn de specifiek gevormde wielen in de loopwagen, waardoor deze nóg soepeler loopt en anti-jump wordt bevorderd”, besluit Van den Biggelaar. “Naar wens kan de rail afgedicht worden met eindkapjes en ook een losse softclose unit (dubbele werking/open- en sluitzijde) is geïntegreerd.” Ook bekende opties zoals gelijkwerkend en telescopisch zijn op deze rail van toepassing. “Bovendien hebben gebruikers keuze uit een handmatige of elektrische bediening.” Voor de elektrische bediening is sinds kort ook een nieuwe en universele motor beschikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tekst: Lieke van Zuilekom