NIEUWS

Lees de mogelijkheden voor een nieuwe 'opening'

Elektrisch schuifdeurbeslag op basis van magneten

by Rene van den Biggelaar on 24/06/2022

Een strak aanzicht, een soepele en geruisloze werking en minimaal onderhoud: het is niet voor niets dat in steeds meer woningen en kantoorgebouwen wordt gekozen voor schuifdeurgarnituur op basis van magneten. Henderson speelt hierop in met Evolve Magnetic, dat vanaf deze zomer te bestellen is.

Henderson is sinds 1965 actief op de Nederlandse markt als specialist in diverse soorten schuif- en vouwdeurbeslag en railsystemen. Het bedrijf staat voor hoogwaardige technische en duurzame oplossingen en is gecommitteerd aan de hoogste productnormen, wat ook bij de nieuwe Evolve Magnetic duidelijk tot uiting komt.

“Evolve Magnetic is een uitbreiding van onze bestaande en zeer gewaardeerde Evolve familie elektrisch schuifdeurbeslag”, vertelt Rene van den Biggelaar, Business Unit Manager Nederland bij Henderson. “Zeer populair in deze productfamilie is de Evolve M2 voor houten en glasdeuren tot 80 kg, die functioneert op basis van een 24V motor en een tandriemband. Het binnendeursysteem kan zowel voor, in als tegen de wand gemonteerd worden, waarna een bekabelde of draadloze bediening mogelijk wordt. Erg prettig is dat het systeem automatisch stopt wanneer contact wordt gemaakt met een persoon of object. Bovendien kan de Evolve M2 eenvoudig met de hand worden geopend; ook wanneer onverhoopt de stroom is uitgevallen. Naar wens kan de deur langere tijd open blijven staan én kunnen eenvoudig (universele) bewegingssensoren worden aangesloten.”

Een versimpelde variant van de Evolve M2 is de Evolve L1 (Shutter Slide), die speciaal is ontwikkeld voor zonwerende schuifluiken tot 120 kg. “Dit systeem voor buiten is gebaseerd op dezelfde motor als de Evolve M2, maar heeft puur als doel om de zonwering te openen en sluiten”, aldus Van den Biggelaar. “Ook dit systeem staat garant voor een soepele en duurzame bediening. Zowel manueel als elektrisch.”

Strakke look, soepele loop

Met de Evolve D1 introduceerde Henderson al in 2018 een elektrisch schuifdeurbeslag op basis van magneten. Voor de verplaatsing van de loopwagens is geen aandrijfriem meer nodig. In plaats hiervan wordt slim gebruik gemaakt van de interactie van de magnetische velden in de motor, waardoor een soepele loop en geluidloze bediening worden geborgd. “Doordat alle techniek in de rail is geïntegreerd, zijn eindklanten verzekerd van een strakke look & feel”, vertelt Van den Biggelaar. “Vanaf deze zomer is de magnetische techniek tevens verkrijgbaar in een nieuwe variant met een iets compactere rail: Evolve Magnetic.” Het grootste verschil tussen de Evolve Magnetic en Evolve D1 is dat de instellingen niet langer in de rail zelf plaatsvinden, maar eenvoudig opgeroepen en gewijzigd kunnen worden via een app op de smartphone. Hoe snel moet de schuifdeur kunnen openen en sluiten? En hoe lang moet hij open blijven staan? “Waar de Evolve D1 geschikt is voor deurgewichten tot 80 kg, kan de Evolve Magnetic deurgewichten tot 100 kg dragen. Het systeem is bovendien leverbaar voor zowel houten deuren als glasdeuren.”

Veilig en vriendelijk

De Evolve Magnetic beschikt over dezelfde basisopties als de Evolve D1, benadrukt Van den Biggelaar. “Zodra de schuifdeur gemonteerd is en je steekt de stekker in het stopcontact, leert het systeem zichzelf in. De Evolve Magnetic bepaalt helemaal zelf waar hij moet openen en sluiten, wat het gewicht van de deuren is, et cetera. En zodra gereed, kunnen tal van opties worden aangesloten, zoals een drukknop, afstandsbediening, bewegingsmelder of radardetector. Ook is altijd een handmatige bediening mogelijk (push & go). Het systeem is veilig en vriendelijk en stopt automatisch wanneer een persoon of object wordt geraakt. Wanneer de deur volledig geopend is en je houdt hem even tegen, blijft hij bovendien volledig open staan. Dit is bijvoorbeeld handig bij verhuizingen of feestjes, waarbij in korte tijd veel mensen naar binnen en naar buiten gaan. Als de stroom uitvalt, kunnen gebruikers de deur altijd als een ‘gewone’ schuifdeur blijven gebruiken. Hierbij zijn zij – door het ontbreken van een tandriemband – verzekerd van een zeer lichte en soepele bediening.” Met een magnetisch systeem is aanzienlijk minder onderhoud nodig. “Een laatste handige feature is het automatische slot, dat tevens via de app geactiveerd kan worden. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst wanneer de schuifdeur wordt gebruikt als toiletdeur. Maar ook voor het afsluiten van geautoriseerde ruimtes in kantoren en bijvoorbeeld apotheken is de deur zeer geschikt, bijvoorbeeld in combinatie met een paslezer. Dankzij de gunstige prijs van de Evolve Magnetic komt magnetische geleiding in nog meer woningen en kantoren binnen handbereik.”

 

Tekst: Lieke van Zuilekom