NIEUWS

Lees de mogelijkheden voor een nieuwe 'opening'

Schuifdeur keert terug in de woning

by Ad Harpers on 31/01/2017

In de woning-renovatiebouw worden steeds vaker schuifdeuren toegepast. Bijvoorbeeld in de ‘kamer en suite’, waarbij twee verschillende ruimtes middels een dubbele schuifdeur van elkaar gescheiden kunnen worden.

Dat ziet ook Ad Harpers, managing director van Henderson Nederland BV. “Niet alleen in oude huizen, maar ook in moderne(re) woningen en zelfs in nieuwbouwprojecten winnen schuifdeuren steeds meer terrein,” vertelt hij.

“Dat is niet verwonderlijk, want schuifdeuren zijn niet alleen ruimtebesparend, maar ook gebruiksvriendelijk. Doordat de deuren vandaag de dag in alle denkbare materialen, kleuren en afwerkingen verkrijgbaar zijn, zijn ze bovendien een ware eyecatcher in de ruimte.”

Schuifdeuren bieden de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van een bepaalde ruimte, vertelt Harpers.

“De deuren worden veelal gebruikt om woonkamers en keukens, woonkamers en werkkamers of slaapkamers en badkamers van elkaar te scheiden, zonder hierbij in te moeten boeten aan ruimte. Want schuifdeuren nemen veel minder ruimte in dan draaideuren. Door de ruime keuze in uitvoeringen en afwerkingen, is er voor iedere woon- of werksituatie wel een passende oplossing te bieden.”

Boerenbeslag
Harpers onderscheidt in de markt twee verschillende trends. “Een groot deel van onze afnemers geeft de voorkeur aan een strakke, moderne uitstraling, waarbij zowel het beslag als de rail zoveel mogelijk uit het zicht worden weggewerkt,” vertelt hij. “Een andere groep kiest daarentegen juist voor een ambachtelijke, industriële uitvoering, waarbij zoveel mogelijk details in het zicht worden gelaten. Hierbij moet je denken aan deuren in een verweerde houtlook of bijvoorbeeld steigerhout, met daarop ambachtelijk beslag.”

Henderson Nederland BV, specialist van diverse soorten schuif- en vouwdeurbeslag en railsystemen, speelt hierop in met Rustic, een trendy beslag dat in het zicht blijft en een basis uitstraling heeft.    ™

“Met Rustic keert eigenlijk het boerenbeslag zoals we dit vijftig, zestig jaar geleden veel zagen, terug in de woning,” vertelt Harpers. “Het beslag geeft een traditionele uitstraling aan houten schuifdeuren tot 80 kg en is eenvoudig aan de wand te monteren. De bevestiging blijft volledig in het zicht, waardoor je echt kunt zien hoe het systeem functioneert.”

Strakke vormgeving
De moderne, luxe tegenhanger van Rustic is Sienna, dat al iets langer verkrijgbaar is. “Dit RVS schuifdeursysteem heeft een duidelijk hogere esthetische waarde dan Rustic, mede door de strakke vormgeving en moderne uitstraling,” vertelt Harpers.

“Sienna is zowel toepasbaar op houten als op glazen deuren tot 120 kg. Net als Rustic is Sienna eenvoudig te monteren. De RVS buisrail kan eenvoudig tegen de muur worden gemonteerd. De wanddragers voor de buisrail zijn namelijk al voorgemonteerd. De gelagerde hangrollen zorgen voor een geruisarme loop.”

Waar Rustic met name in de woningbouw wordt toegepast, wint Sienna ook steeds meer terrein in semi-commerciële sectoren, waaronder in winkels en hotels.

Volledig weggewerkt
Een derde innovatie van het bedrijf betreft het Husky LH systeem, waarbij het beslag van de deur volledig is weggewerkt. “LH staat voor Low Headroom,” vertelt Harpers. “De ruimte tussen de deur en rail kan geminimaliseerd worden tot 2mm, zodat je geen additionele afwerking meer nodig hebt. Het beslag wordt in de deur verwerkt, wat zorgt voor een moderne, strakke uitstraling.”

Indien gewenst kan het Husky systeem worden uitgebreid met de range Evolve producten van Henderson Nederland BV.

“Evolve is een elektrische bedienbaar schuifdeurbeslag dat inspeelt op de groeiende domaticabehoefte in een woning,” vertelt Harpers. “Onder andere voor seniorenwoningen en in verzorgingshuizen wordt dit systeem veelal toegepast. De keuze voor bekabelde of draadloze bediening en de mogelijkheid tot het aansluiten op universele bewegingssensoren, maakt het mogelijk om aan ieders woonwensen te voldoen.”